E.O.F.T.

European Outdoor Film Tour!

Afgelopen woensdag was het weer zover, de EOFT in Kinepolis Enschede.
Vorig jaar zijn we hier voor het eerst naartoe geweest en de filmpjes die tijdens deze tour  gescreend worden zijn super avontuurlijk, uitdagend en heel spectaculair! Na de filmpjes vorig jaar gezien te hebben kreeg ik meteen grootse plannen om bergen te beklimmen en zeeën te bevaren. Heerlijk dat outdoorse gevoel, dat hebben we dus dit jaar ook wel meegemaakt in Schotland in de bergen en op de ongebaande paden.

Maar terug naar EOFT 17/18, de zaal zat bomvol er moesten nog wat extra stoelen bijgeplaatst worden. The north face en andere outdoor merken waren goed vertegenwoordigd door alle mensen die in de zaal zaten dus deze merken hoeven zich geen zorgen te maken dat ze failliet gaan. Een meneertje van de tour begint te vertellen over de filmpjes die we voor de pauze gaan zien en dit klinkt al aardig leuk. Dan begint de eerste film.

Van een bergen beklimmen naar van bergen afspringen

De mevrouw van het eerste filmpje heeft haar studie goed voor elkaar, haar leven goed voor elkaar totdat ze besluit dat er toch meer moet zijn. Ze moet meer dingen doen die ze zelf wil en hierdoor komt ze uit op bergen beklimmen. Het ging zo goed dat ze meerdere sponsoren kreeg. Totdat haar man iets illegaals deed in de bergklim wereld waardoor ze heel veel sponsoren verloor en ging scheiden van haar man. Hierna besloot ze het verdriet te verwerken door te gaan springen van die bergen die ze beklom, wel met een parachute natuurlijk. Vervolgens kreeg ze een nieuwe man met wie ze ook ging springen, en dit werd uiteindelijk de dood van deze tweede man. Hierna was ze opnieuw verloren en met haar derde en huidige man besloot ze ook in een flysuit van de bergen af te springen. Wel springt deze man eerst zodat ze niet achterom hoeft te kijken of hij nog leeft of niet. Een heftig filmpje met toch wel een heftige hobby. Zoveel manieren om je dood tegemoet te gaan. Niet voor mij weggelegd in ieder geval.

Over de gletsjers en door de ijstunnels skiet hij naar oma toe

Ok, niet naar oma maar we kregen een kort maar krachtig filmpje te zien van een man die als een malle door een mega wilde gletsjer heen skiet. Hij maakt indrukwekkende salto’s en komt uiteindelijk bij het einde aan. Heel tof om te zien maar wel een beetje gestoord want er kon o zoveel misgaan.

Waarom zou je niet van mega-steile bergen af mountainbiken?

Een groep jongens die het uiterste opzoeken met hun mountainbikes. Ze rijden van de meest sicke bergwanden naar beneden en springen met hun fietsjes over afgronden en geulen heen. Wat ik hier wel een beetje jammer vond is dat ze de natuur zo aanpassen zodat ze op sommige plekken een goed pad hebben en saltos/heftige bochten kunnen maken en dus eigenlijk de natuur hier een beetje vernielen. Bij alles wat ze deden zou ik denken dat ik elke seconde dood zou gaan dus dit is iets wat ik zeker nooit zelf zou proberen!

1000km met 100kg bepakking per persoon door groenland op zoek naar een rivier die niet stroomt?!

Het laatste filmpje voor de pauze ging over drie mensen die op zoek gingen naar een rivier die ze in 2012 op google maps gezien hadden in groenland. Of er water doorheen stroomde hadden ze zichzelf nog niet afgevraagd tot ze al ik weet niet hoeveel km onderweg waren, hoe dan?! Wel was het een hele toffe trip die uiteindelijk 46 dagen duurde. Ze liepen door de besneeuwde landschappen die ook vol zaten met ijs en gingen soms 100km per dag doordat ze met behulp van skies en kites zich door de wind voortbewogen. Uiteindelijk kwamen ze bij de rivier die toch niet stroomde zoals ze dachten toch bij een andere rivier uit waar ze wel in konden kayakken, door zieke watervallen en heel ruig stromend water bereikte ze uiteindelijk de oceaan. Dit is een trip die mij ook super tof zou lijken! Niet dat ik ervoor getraind ben natuurlijk maar mocht ik iets moeten kiezen zou ik duidelijk dit doen!

Pauze! Geen prijs gewonnen wel even lekker nachos gehaald.

2 jongemannen uit Engeland die een kano bouwde in Equador.

Een filmpje die wat mij betreft niet echt thuis paste bij de rest. Het was iets te rustig en het einde was een beetje een domper maar daar kom ik zo op. Het was wel heel tof om te zien hoe de stam daar in een reservaat leefde en wat voor een skills deze mensen hadden in de bende waarin ze woonde. De twee jongens redde zich prima al schrok een wel erg hard van een spin in zijn schoen. De kano was gemaakt van een hele oude boom die hiervoor het leven moest geven en na een tocht van twee? weken kwamen de jongens met de kano aan land waarna ze in twintig minuten de kano verkochten. Aan het einde van het filmpje kwam tekst in beeld dat de bewoners van het reservaat anderhalf jaar na de opnames het reservaat hebben verkocht aan een oliebedrijf, zo zonde…

Skiën alsof je leven er vanaf hangt!

Nog een kort filmpje in het tweede gedeelte over mensen die van hele stijle bergen in Georgie gingen skiën, het was wel heel tof om te zien wat voor risico’s deze mensen nemen en gelukkig hebben ze het allemaal overleefd!

Kanchenjunga expeditie, een man van vijftig en een vrouw van dertig!

Italiaan Simone heeft een jonge leerling aan de haak geslagen met wie hij al acht (of tien) jaar aan het klimmen is. Hij had al dertig jaar het plan om de Kanchenjunga ridge te beklimmen, bewandelen en de jongere vrouw wou wel met hem mee. Tijdens een kotsende en misselijkmakende tocht kwamen ze er toch achter dat het iets teveel van het goede was. Simone heeft de top met twee andere mannen wel gehaald maar de vrouw is terug gekropen naar hun kamp waar ze ook nog even bijna doodging na een val van 200 meter! Toch zal ik het ze nooit na doen en heb ik mega respect voor wat ze hebben gedaan. Maar wat ik van de filmpjes van expedities als deze tot nu toe heb geleerd is dat velen het niet halen en het alleen maar heel veel ellende kost. Toch leuker om een berg van 1350m op te lopen denk ik! Dat is zeker wel te doen…

Conlusie van EOFT 17/18

Ik vond het weer een toffe editie, wel vond ik de filmpjes na de pauze wat minder dan voor de pauze maar toch had ik na de tijd wel weer het gevoel van: IK WIL EEN ACTIEVE VAKANTIE! En dus niet constant op een ligbedje aan het strand liggen. Gelukkig hebben we alweer een toffe trip op de planning staan waar we ook zeker actieve dingen gaan doen outdoors dus daar heb ik nu nog meer zin in! EOFT tot volgend jaar.


Een reactie op “E.O.F.T.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.