Adoptie

Op 30 maart zijn we naar een informatiebijeenkomst geweest omtrent adoptie uit Amerika.
In Nijmegen is een stichting die bemiddeld bij adoptie uit Amerika. Het was een nuttige bijeenkomst met veel informatie. Ook was er een stel dat net een kindje uit Amerika geadopteerd hadden om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Het is een hele reis maar uiteindelijk komt het allemaal goed.
We zaten met 3 hetero en 3 homostellen in de ruimte en er werd uitgebreid verteld over de procedure maar ook over de ervaringen van de oprichtsters van de stichting. Zo krijg je wel verhalen die ook gebeurt zijn en waar je wat mee kan. Ondertussen was er volop mogelijkheid tot vragen stellen.

Hoe gaat het dan precies in z’n werk?
Allereerst moet je de beginseltoestemming hebben van de overheid. Hiervoor moet je naar 1 informatiebijeenkomst die 3 uur duurt, vervolgens een keuze maken als je verder wilt met adoptie en dan na ±een half jaar nog 5 cursusdagen volgen die ook allemaal 3 uur duren. Dit vind plaats in Utrecht.
Als je dit hebt afgerond kun je bij de raad van kinderbescherming terecht om een gezinsrapport op te laten stellen. Hiervoor moeten onderzoeken gedaan worden. Levensverhalen geschreven worden en moeten bekenden ook een stukje over je schrijven zodat ze een beeld krijgen wat voor personen jullie zijn. Ook moet je je wensen aangeven, wil je wel of geen gehandicapt kindje, mag de moeder drugs of alcohol gebruikt hebben. Hier moet je goed over na denken en er werd aangeraden eens met een kinderarts te praten over de gevolgen van de middelen op een pasgeboren kindje.
Nadat je deze 2 processen hebt afgerond kan je dan naar een stichting die bemiddeld in adoptie.
Bij ons is de keuze Amerika omdat er geen ander land is waar je een baby kan adopteren als je een stel van het gelijke geslacht bent. Er moeten allemaal verschillende papieren verzamelt worden die door een notaris op echtheid gecontroleerd moeten worden. Als dit allemaal verzameld is wordt alles naar Amerika gestuurd en indien akkoord kan je in aanmerking komen voor een intended match.

Wat houd een intended match in?
Dat er een biologische moeder (en misschien vader) jullie profiel hebben uitgekozen. De moeder is dan vaak nog zwanger en er wordt dan geskyped om kennis te maken. Als de moeder zich tijdens de zwangerschap of 72 uur na de bevalling niet bedenkt is het een match en kan je je klaar gaan maken op een reis naar Amerika. Hier blijf je na aankomst tussen de 3 en 6 weken. Hierna kan je met de kleine en zijn/haar Amerikaanse paspoort terug naar Nederland.

Het is ook mogelijk dat de moeder zich bedenkt en dan begint het verhaal weer van voor af aan. Het is een intensief proces waar je bij heel veel dingen zelf informatie moet verzamelen en een proces dat hoge kosten met zich mee brengt (50-100.000 euro), waar haal je dit geld vandaan? En daarna heb je ook nog geld nodig om het kindje op te voeden…

Lastig moeilijk, we gaan in ieder geval de adoptie-bijeenkomsten volgen in 2016 en kijken dan wel of dit mogelijk ook een optie is…

(31mrt15)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.