Workworkworkworkworkwork

Werk, iets wat we nu eenmaal moeten doen als je de staatsloterij niet hebt gewonnen. Het is een beetje elke dag hetzelfde: opstaan, klaarmaken, naar het werk gaan, acht of negen uur werken, naar huis, eten, even relaxen soms ook ff sporten, slapen en opnieuw.
Je verdient geld maar een groot deel verdwijnt alweer aan belastingen en andere vaste lasten en wat je overhoud spendeer je (lees, ik) aan leuke dingen doen, vakanties, eten en bordspellen. Dan is het op en begint het allemaal weer opnieuw. Hoe houd je dit dan vol to je pensioen?

Kies een beroep die je leuk vind!

Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe vind je iets wat je echt leuk vind en wat je je hele leven kunt doen? Mijn beroep is chemisch analist en dit is iets wat ik al wou toen ik heel jong was. Mijn oom en tante hebben dezelfde opleiding gedaan en het werk wat ze deden klonk altijd heel interessant, dingen onderzoeken en kijken wat erin zit. Ik vind het altijd heel leuk om te weten waar iets uit bestaat en wat er allemaal in zit. Dus toen ik een VMBO-T opleiding deed en door net een vijf teveel naar VMBO-K moest werd het wat lastiger volgens de leraren om naar MBO-4 te gaan. Na een meeloopdag en een soort sollicitatiegesprek mocht ik wel MBO-4 gaan doen en kon mijn opleiding chemisch analist beginnen. Dus laat je niet zomaar afschepen door wat er gezegd word, kijk altijd of er iets mogelijk is! De opleiding was wat ik er verwacht had en de stages waren heel erg leuk.

Waar ga je dan werken?

Ik denk dat het langer leuk blijft door een bedrijf te vinden die iets doen waar je al wat mee hebt. Bij het bedrijf waar ik nu werk worden medicijnen gemaakt, heel erg interessant en informatief. Zes jaar geleden kreeg ik de vacature door van mijn leraar en had ik tijdens mijn laatste stage gesolliciteerd. Ik werd aangenomen en twee weken na het ophalen van mijn diploma, ik moest natuurlijk wel even op vakantie in de tussentijd, kon ik beginnen. Het was spannend om het echte werkleven te beginnen maar ik had er wel heel veel zin in. Toen ik er kwam werken was het laboratorium erg klein maar inmiddels is het verviervoudigd. Het werk is zoals ik had verwacht we doen verschillende analyses en we analyseren elke dag weer andere producten. Dit maakt het aan de ene kant afwisselend omdat je telkens andere producten hebt maar in principe doe je wel elke dag hetzelfde. Toch voelt dat niet helemaal zo en dat maakt het leuk! De afwisseling in het werk draagt ook bij aan het plezier dat je in je werk hebt, ik denk dat als je elke dag voor 40 jaar hetzelfde moet doen je op gegeven moment er echt geen zin meer in hebt. En de afwisseling hoeft misschien niet heel groot te zijn het kan ook in de kleine dingen zitten.

Collega’s spelen ook een grote rol

Het team waarin je komt te werken speelt natuurlijk ook mee in je werkplezier. Als je een groep mensen om je heen hebt die heel verschillend zijn dan jij dan wordt het nogal lastig om plezier te hebben in bijvoorbeeld de pauze’s wat dan ook weer effect heeft op je werk. Gelukkig zitten er meestal wel een heel aantal leuke collega’s of in je team of binnen je bedrijf dus ga daar lekker op focussen en niet op de collega’s waar je niets mee hebt. Vaak is het ook wel zo dat als je iets doet wat je leuk vind er ook wel een bepaald soort mensen werken waar je vaak wel wat mee gemeen hebt en is het makkelijker om gespreksstof te hebben in de pauze of onder het werk (asl dat het toelaat haha).

Wanneer is het tijd voor wat anders?

Dat is een hele goede vraag. Ik hoor wel eens van mensen dat het prettig is om de zoveel tijd van een baan te verwisselen. Zo krijg je weer nieuwe informatie, sta je niet stil en leer je ook telkens nieuwe dingen. Makkelijker gezegd dan gedaan denk ik want in veel sectoren liggen de banen niet voor het oprapen. Mij lijkt het wel tof in de voedingsmiddelen industrie te werken, helaas is er in de omgeving niet heel erg veel en zou je daar al bijna voor naar het westen willen. De vraag is dan altijd of je dat wilt. We hebben hier alles in de buurt en het erg naar ons zin dus op zo’n verandering zit je dan vaak niet te wachten. Plus ik vind het werk dat ik doe ook heel erg leuk. Misschien kan je ernaast ook nog iets anders doen om niet stil te staan. Iets voor jezelf beginnen, vrijwilligerswerk naast je baan, een cursus of misschien wel nieuwe opleiding.

Hoe houden jullie je werk leuk?

Doe je waar je vroeger van hoopte dat je dat zou doen? Verwissel je vaak van baan?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.