Doe-tip: Escape Rooms!

Misschien heb je het zelf al wel eens gedaan maar je hebt er vast wel eens van gehoord, een Escape Room.

Wat houd het in?

Een escape room is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer binnen een bepaalde tijd (meestal een uur) proberen te verlaten.

Waarom vind ik het zo leuk?

Het leuke aan een escape room is dat je met een groepje mensen samen een groot mysterie probeert op te lossen om zo binnen het uur te ontsnappen. Elke room heeft zijn eigen thema, puzzels en moeilijkheidsgraad wat het elke keer weer leuk maakt. Je moet samenwerken met elkaar om zo tot een goed einde te komen. De ene kamer is meer geavanceerder dan de ander, de techniek erachter is ook heel leuk om te observeren.

Hoe werkt het nu precies?

Meestal krijg je van tevoren een klein verhaaltje over het thema. Hierdoor leef je je al een beetje in in de kamer waar je zo gaat belanden. Dan stap je door de (meestal deur) en wordt je opgesloten. Op dat moment begin je direct met het zoeken naar aanwijzingen voor codes, sleutels, foto’s, puzzelstukken enz. enz.. Iedereen vliegt meestal naar een hoek in de kamer en schreeuwt wat er gevonden wordt. Dan moet het worden verzameld en kan iemand alvast proberen er een orde in te scheppen. Zo ga je van de ene puzzel naar de ander en meestal open je onderweg een heel aantal sloten. Ondertussen zie je vaak de minuten weg tikken op een klok wat het extra spannend maakt!

Welke heb ik dan al gedaan?

Zoals julie hebben kunnen lezen hebben we er afgelopen weekend nog een gedaan. Inmiddels heb ik er zeven gedaan en dit zijn de kamers met of we ze gehaald hebben of niet.

Enschede – Deep Sea Station, niet ontsnapt
De eerste room die we gedaan hadden. Een paar seconden nadat de tijd op was hadden we de sleutel om de deur naar buiten te openen. Helaas geldt dat niet. Het was een toffe kamer waarbij je het idee hebt dat je je onder het water bevind. Leuke puzzels die ik niet bij veel andere rooms gezien heb.

Enschede – ‘t Lab, niet ontsnapt
Deze was lastig, de kamer was klein met niet heel veel spullen dus het leek niet moeilijk. Achteraf vond ik het nog steeds een beetje ver gezocht. We hebben wel gezien hoe die opgelost moest worden en dat was op zich wel tof, maar helaas is het ons niet gelukt.

Ommen – Boot, ontsnapt in 39:37
Deze was heel tof!!! Heel anders dan alle kamers die we hebben gedaan. Het is ook geen kamer want je bevind je op een boot die gaat zinken als je er niet op tijd af komt. Het was een superleuke en als we niet zolang waren blijven hangen dan hadden we een nieuw record gehaald.

Escape Villa – Wierden, ontsnapt in 59:55
Deze was ook heel tof! We waren met elf personen, de villa is tot max twaalf personen. Het is dus een groot huis met verschillende ruimtes waar je dingen moet oplossen. Het was heel spannend, je kon tussen de kamers communiceren met een walkie wat wel heel prettig was. Het einde was megaspannend en met een gok van de laatste cijfer zijn we VIJF! seconden voor het uur ontsnapt.

Enschede – Las Vegas, niet ontsnapt
Deze kamer met collega’s van het werk gedaan. Voor veel was het escape room concept nieuw dus het was heel leuk om te zien hoe zij hiermee om gingen. De kamer is heel goed opgezet met een paar leuke dingen die ik nog niet eerder had gezien. Helaas hebben we maar zes van de acht opdrachten binnen de tijd op kunnen lossen.

Almere- Room 22, ontsnapt in 45:27
Zoals jullie in de blog van maandag hebben kunnen lezen was deze kamer ook erg leuk en spannend. Aan de andere kant was het wel makkelijker dan we hadden verwacht. Over een puzzel hebben we echter heel lang gedaan dus duurde het toch even voordat we verder konden. Wel ruim binnen de tijd ontsnapt.

 

Escape 458 – Deventer, ontsnapt in 53:20
De meest recente room die we hebben gedaan, afgelopen maandag. Toen we aankwamen in het anti-kraak pand hadden we wel een beetje onze vraagtekens. Maar eenmaal in de room was dat snel weg. Deze is heel tof gedaan met heel veel special effects! Het is spannend, uitdagend en zeker goed te doen. De puzzels zijn heel leuk en je moet goed opletten waar je mee bezig bent. En het leuke is natuurlijk ook dat we het gehaald hebben! Toffe is ook dat deze is gebasseerd op een waargebeurt verhaal.

Gaan we er nog meer doen?

JAZEKER! Het is best verslavend. Maar natuurlijk kost het ook geld dus kan je het niet elke week doen. We hebben verhalen gehoord van groepen die er al VIJFTIG gedaan hebben. Ik ben benieuw hoe leuk we het nog vinden als we op dat aantal zijn beland maar ik denk met de verschillende kamers die er zijn dat het niet heel snel gaat vervelen.

Heb jij al eens een kamer gedaan? Heb je aanraders? 


Een reactie op “Doe-tip: Escape Rooms!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.