Vakantie-blog: Schotland (Deel 3)

Dag 11 -05-08-2017-

De laatste week gaat in dus we gaan er nog zoveel mogelijk mee doen! We staan gebroken van de hike naar de Ben Nevis op en pakken alle spullen in. Vandaag rijden we naar Oban waar we een deze dagen op Seafari gaan om wildlife te spotten en mogelijk de draaikolk te zien. We rijden via Lochleven en besluiten hier even rond te kijken. We vinden een trail naar een waterval en besluiten deze even te bezoeken. Als een oud opaatje wandel ik door het bos want mijn knieën voelen aan alsof ze al ver de tachtig hebben gepasseerd. We bereiken de waterval en kunnen er heel dichtbij komen, het waait een beetje dus het water komt soms in golven mist over ons heen. Heerlijk geluid zo’n waterval. Arnout ziet een geocache aardig in de buurt dus we besluiten die te gaan zoeken, ik wil natuurlijk de mooiste route en zo komen we er natuurlijk niet maar heb ik wel lekker natte voeten gehaald. We vinden op de terugweg toch de geo en gaan dan terug naar de auto. Op naar Oban via Glencoe een prachtig bergachtig gebied met heel veel water, in de vorm van meren en uit de lucht. Het regent enorm dus we besluiten dit gebied voor nu vanuit de auto te bezichtigen, ook hebben we vandaag even geen zin om weer een berg van 1300 meter op te gaan. We rijden dus door naar Oban en bedenken dat we de Seafari misschien wel een dag kunnen vervoergen dus we besluiten dat even bij het zaakje te gaan regelen. Daar aangekomen blijkt dat we bij een heel ander bedrijf geboekt hebben en dat bedrijf ligt wel 4 uur verder terug, de medewerkers vinden het heel grappig en wij bedenken snel wat we moeten doen. De andere annuleren en deze boeken voor morgen. Top allemaal geregeld en we kunnen op naar Oban. Deze avond willen we graag een hotel of B&B maar zo goed als alles is vol. Na een uur zoeken hebben we toch een bed gevonden maar breakfast was niet mogelijk bij deze kamer, helaas! Even wat rondkijken en eten in dit dorp en dan op naar de B&B om even lekker uit te rusten op een fatsoenlijk bed! En tijd om te beginnen aan het volgende boek want het eerste deel van Harry Potter is helaas uit.

Dag 12 -06-08-2017-

We hebben heerlijk geslapen in het bed en zijn excited om op seafari te gaan. Onze tocht begint pas om een uur dus we gaan nog even naar de chocoladezaak in Oban om wat lekkers te eten en wat te drinken. Nog komen we te vroeg aan in het plaatsje van de tour dus wandelen we daar nog even een klein bergje op en hebben een prachtig uitzicht. Dan drinken we daar nog even wat in een cafeetje en kunnen ons daarna melden voor de tour. Het is grijs maar droog en het water is niet heel wild. We krijgen een prachtig outfit (zie foto’s) en kunnen met nog acht andere mensen de boot op. De tour begint en het meneertje verteld van alles over de eilanden en de wildlife. De boot gaat erg snel en het begint een beetje te regenen dus we kunnen mooie brillen over onze brillen opzetten om ons hier wat van te weerhouden. De tocht gaat verder en we komen bij de corryvreckan whirlpool aan maar helaas is het getij niet heftig genoeg om hier veel actie te zien. Onderweg spotten we wat zeehonden, zeearend en jan van genten o.i.d. helaas deze tour geen dolfijnen of walvis al is die laatste ook nauwelijks gespot omdat ze waarschijnlijk op weg naar Schotland gestorven zijn, zielig. Op de terugweg van de tour begint het megahard te regenen en worden we helemaal doorweekt, als we weer aan land komen stroomt het water uit de pakken en zijn we net een zooitje ijsklontjes. We rennen snel naar de auto en rijden met de verwarming op vijfentwintig graden door naar Loch Lomond waar we onze volgende plannen hebben. Hier aangekomen is het alweer laat en kunnen we niet echt een camping vinden, wel vinden we een hotel en dit blijkt maar vijftig pond te zijn voor een nacht inclusief ontbijt. Dit doen we direct en we moeten ons haasten naar een resaurant in de buurt al we nog wat willen eten. Het is een gezellige tent waar allemaal wandelaars samen komen dus er hangt een leuk sfeertje. Het eten is lekker en daarna is het tijd om naar bed te gaan in het hotel.

Dag 13 -07-08-2017-

We moeten nadat we ontbeten hebben weer een stuk terug en om rijden om bij het startpunt van de Ben Lomond te komen. Dit is een tweede Munro (berg hoger dan negenhonderdveertien,vier meter) die we willen beklimmen. We kiezen voor de niet toeristische route omhoog en deze is prachtig. Op veel punten stijl maar het is zeker de moeite waard. We lopen door velden met varanen en schapen, rotsige hellingen en plateaus met meertjes. Het laatste stukje van de berg is nog een pittige klim en dan komen we op de top aan waar de wolken ons tegemoet komen. OP de heldere momenten is er een prachtig uitzicht over het hele meer en nadat we bovenop de berg wat gegeten en gedronken hebben is het tijd om via de toeristische route weer naar beneden te gaan. Na deze vier uur durende tocht gaan we wat eten in het plaatstje Balhama iets verderop. Hier in de buurt is ook een camping die goed aangeschreven staat dus hier gaan we na de lunch naartoe. Hier aangekomen verteld een mevrouw van de receptie ons dat we hier niet kunnen kamperen want het gras is te nat (HOE DAN WE ZIJN IN SCHOTLAND!), als we gereserveerd hadden dan had het wel gekund, beetje apart. Dan begint een bijna twee uur durende zoektocht naar een camping en vinden we er uiteindelijk toch een met faciliteiten die weer barbaars zijn. We zetten snel de tent op en scheuren naar een restaurant omdat het alweer best laat is en we geen zin meer hebben om te koken. Het eten bij Duck Bay was lekker al heb ik wel mijn duim verbrand aan de sizzling fajitas met een mooie blaar als herinnering. Dan op naar de tent om nog even te lezen en vervolgens te slapen.

Dag 14 -08-08-2017-

We hebben aan het hele strenge camping mevrouwtje gevraagd of we een uurtje langer konden blijven omdat we eerst even wouden gaan kajakken in Loch Lomond en na wat moeite ging ze akkoord. We rijden in de ochtend naar Balhama om hier kajaks te gaan huren. We moeten cash hebben want je kunt er niet pinnen en de plaatselijke ATM accepteert onze kaarten niet dus ietwat geïrriteerd rijden we weer een heel stuk terug om hier geld te pinnen. Al met al ging er hierdoor een uur van onze watertijd af en konden we uiteindelijk twee uur doorbrengen op het water van Loch Lomond. Het was prachtig en we hebben nog even geluncht op een eilandje. Heerlijk om over het water te dobberen en ook op deze manier weer een stukje van Schotland te hebben gezien. Hierna moesten we op naar een distilleerderij vlakbij Glasgow want hier hadden we een tour gereserveerd. Bij de distilleerderij Auchentoshanmaken ze een triple distilled whisky, eentje die we wel lekkerder vinden dan een single. De tour is erg leuk en informatief en de schotse meneer verteld het ook nog heel leuk. We proeven een twaalf jaar oude whisky en een cocktail die erg lekker was. Als aandenken kregen we een heel leuk mokje mee en na het kopen van wat whisky konden we door naar Glasgow waar we voor een nacht een appartement geboekt hebben. Glasgow blijkt een hele leuke stad en dat hadden we beide niet verwacht. We lopen door het centrum en gaan op zoek naar een restaurantje. We eten heerlijk bij het restaurant dat we hebben gevonden en keren terug naar ons appartement. Hier nog even lezen, badderen en dit blogje schrijven.

Dag 15 -09-08-2017-

Deze ochtend gaan we nog een beetje shoppen in Glasgow. Ik had gisteren hele toffe sneakers gezien bij the north face en wou deze toch echt wel even halen. We lopen nog een beetje door Glasgow, gaan naar een bordspellen winkel waar we twee spellen kopen voor vijftien pond en zoeken wat geocaches want we naderen de vierhonderd. Dan gaan we naar de auto en rijden we naar de Botanic Gardens, de tuinen zijn supermooi onderhouden en zien er allemaal top uit. Veel verschillende planten en ook heel uitgebreid. Na een tijdje hebben we alles gezien en kunnen we doorrijden naar onderen volgende bestemming. We willen ergens in het zuiden van Schotland nog naar de rode herten en mountainbiken. We rijden op weg naar een camping nog even via Wigtown de boekenhoofdstad van Schotland (Lees, allemaal muffe oude boeken in vier winkeltjes en dat is het) en gaan dan door naar het natuurpark waar de herten leven. De camping die we willen is natuurlijk al vol en dus moeten we weer eens op zoek naar wat anders, we komen aan bij een camping maar er is niemand in de receptie. Arnout besluit even te bellen en het antwoord is ga maar gewoon staan en betaal morgenochtend. Prima, wel een beetje gek maar we zetten onze tent neer en gaan boodschappen doen om te kunnen koken. Daarna nog even zitten lezen en kijken naar de tientallen konijntjes om ons heen en dan naar bed.

Wil je weten hoe de eerdere dagen verloiepen? Klik voor Deel 1 en Deel 2

Deze slideshow vereist JavaScript.


2 reacties op ‘Vakantie-blog: Schotland (Deel 3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.